Bertil Boström grundare av Europeiska Motor Bertil Boström grundare av Europeiska Motor

Europeiska Motors historia

 

En bidragande faktor till att Europeiska Motor startades en gång i tiden är kärleken till det eleganta och vackra i livet – bilar. Grundaren Bertil Boström tyckte om att omge sig med det han tyckte om, så att säga. Att det senare skulle leda till att han och hans två söner Bengt Boström och Mikael Boström idag är ägare till ett företag med mer än 160 anställda och med en omsättning på mer än 1 miljard kronor per år, hade han inte räknat med.

Europeiska Motor grundades 1960. Bertil Boström, som tidigare hade fått flera avslag, skickade in en lista på tio olika namnförslag till patent- och regristreringsverket som fick välja det slutliga namnet. De valda Europeiska Motorimporten, som sedermera blev Europeiska Motor.

Från allra första dagen blev kundvård ett huvudtema i verksamheten. Kundvård var ett inslag som lätt togs för givet, men för Bertil Boström handlade det om något mer. Han definierade kundvård som något värdefullt. Det handlade inte bara om god service före och under bilköpet, utan vad som händer efter försäljningen. “Om kunder upplever en “wow-känsla” efter att de besökt oss, då har vi lyckats!” menade Bertil.

Besöker man företagets bilhallar eller verkstäder ser man fortfarande familjen Boströms intresse för det estetiska. I vällingby präglas hallen exempelvis av kristallkronor. Bertil ansåg att både kunderna och personalen trivs bättre om de omges av en vacker miljö.

Bertil Boström började som målare och fick en dag uppdraget att måla om på Ostermans Garage på Grev Turegatan i Stockholm. Där hade speedwayföraren Bertil “Getingen” Andersson* en Chevrolet 31:a raster med svärmorshuva och sexcylindrig motor stående. Bertil beundrade bilen och köpte den för en tusenlapp. Han putsade upp den och snyggade till den med röda tändkablar- och sålde den med vinst. Det blev början till verksamheten. 1955 slutade han med måleriet och koncentrerade sig helt på uppköp och försäljning av bilar. Och affärerna rullade på…

Vi på Europeiska Motor har en lång och gedigen lista över bilmärken vi sålt. SAAB-bilar var länge en prioritering, och i början av 90-talet var företaget störst i Sverige på Mitsubishi. Verksamheten omfattade inte bara bilköp. I början av 70-talet importerade och sålde Europeiska Motor Riva-båtar. Men sedan 2003 ligger all fokus på att sälja och utveckla Toyota i Stockholm.

*Bertil “Getingen” Andersson är en svensk motorsportsprofil (1922-2000). Bertil var lång och slank och fick en midja som en geting när han satte på njurbältet, och det var en av hans bröder som gav honom smeknamnet “Getingen”. Sedermera blev det också Bertil Andersson som gav Motorsällskapets speedwaylag dess namn Getingarna.